Mogelijkheden
Wat zijn de mogelijkheden bij het redigeren van een boek? Afhankelijk van wat jouw manuscript nodig heeft, zijn er verschillende opties, zoals tekstcorrectie, volledige redactie of een persoonlijk schrijfadvies. Hieronder staat kort uitgelegd wat deze mogelijkheden inhouden. Vanzelfsprekend zal ik met jou overleggen welke optie het beste bij jou past.
Voor een prijsindicatie kun je kijken op de pagina met tarieven.
Stuur voor meer informatie geheel vrijblijvend een bericht via het contactformulier.
Tekstcorrectie
Bij het corrigeren van de tekst kijk ik naar taalgebruik, spelling, interpunctie en zinsconstructie. Uiteraard geef ik ook punten aan die me inhoudelijk opvallen.
Manuscriptredactie
Bij redactie let ik op punten zoals de spanningsboog, personages, plot, structuur van het verhaal, continuïteitsfouten, zinsconstructie en woordgebruik. Uiteraard vallen hier ook taal, spelling en interpunctie onder.
Het is aan te raden na het redigeren de tekst nog een keer te laten corrigeren om de puntjes op de i te zetten. Je hebt immers delen van je tekst herzien en wellicht stukken herschreven of geschrapt. Foutjes zijn dan makkelijk over het hoofd te zien. Wil je dat ik de tekst nog een keer doorloop voordat je hem naar de uitgeverij of drukkerij stuurt? Kies dan voor de optie ‘Redactie met eindcorrectie’.
Is mijn boek goed genoeg om te publiceren?
Persoonlijk schrijfadvies op maat!
Regelmatig hoor ik van schrijvers dat ze een boek geschreven hebben, maar dat ze twijfelen of het al ‘goed genoeg’ is om in te sturen naar een uitgeverij of zelf te publiceren. Vaak gaat het dan niet eens om het verhaal zelf, maar vooral om de uitwerking ervan.
Staan er bijvoorbeeld niet te veel beschrijvingen in? Lopen de dialogen wel soepel? Zijn er nog verbeterpunten in de schrijfstijl? Worden de perspectieven consequent gebruikt? En hoe zit dat nu eigenlijk met ‘show, don’t tell’?
Als je jezelf hierin herkent, dan help ik je graag verder met een persoonlijk schrijfadvies. Je stuurt een of twee hoofdstukken van je manuscript in (ongeveer 5000 woorden) en deze neem ik nauwgezet door. Ik redigeer waar het nodig is en maak een rapport met schrijfadvies op maat. Hiervoor neem ik voorbeelden uit jouw eigen tekst en leg uit welke verbeteringen je kunt maken en waarom (welk effect heeft het op je verhaal of de lezer).
Deze adviezen kun je gebruiken om je gehele manuscript te herschrijven, voordat je het instuurt naar een uitgever of voordat je het laat redigeren als je het zelf wilt publiceren. In het eerste geval verhoog je de kansen om bij een reguliere uitgever binnen te komen, in het tweede geval scheelt het in de redactiekosten doordat je zelf je tekst al aanzienlijk hebt verbeterd.
Hoe werkt het redigeren van een boek?
Je stuurt per mail je manuscript in een Word-document naar mij toe. De redactionele ingrepen voer ik uit met de functies ‘wijzigingen bijhouden’ en ‘opmerkingen’, zodat je precies kunt zien welke suggesties ik geef en wat ik aan de tekst veranderd heb. Nadat je alles hebt doorgekeken en nog eventuele wijzigingen hebt aangebracht, stuur ik je een eindversie van het document toe.
Bij voorkeur krijg ik het manuscript aangeleverd in een Word-document met lettertype Times New Roman, regelafstand 2 en puntgrootte 12.
In het geval van het controleren van een drukproef (de eindcorrectie van een opgemaakt bestand) kun je het manuscript ook pdf-formaat sturen. In dat geval geef ik de fouten aan met de functie ‘opmerkingen’, waarna je deze zelf in het originele bestand kunt aanpassen.
Bekijk hier mijn werkwijze en algemene voorwaarden: Werkwijze en algemene voorwaarden – Manuscriptredactie.nl