Gratis je boek uitgeven
Wanneer je een boek hebt geschreven, dan is er niets mooiers dan dit ook daadwerkelijk te kunnen publiceren. Je eigen boek in handen houden, dat is een droom voor veel beginnende schrijvers. Ook als je beperkte financiële middelen hebt, is het mogelijk om deze droom uit te laten komen.
Boek uitgeven zonder kosten
Er zijn verschillende mogelijkheden om kosteloos je boek uit te geven. De meest voor de hand liggende optie is echter ook meteen de weg die het moeilijkst te bewandelen is; namelijk je manuscript insturen naar een reguliere uitgeverij.
Wanneer een traditionele uitgever jouw manuscript wil uitgeven, nemen zij alle kosten voor hun rekening. Denk hierbij aan redactiekosten, eindcorrectie, het ontwerpen van de cover, het opmaken van het binnenwerk, het laten drukken van een oplage.
De kans is echter klein dat je bij een uitgeverij ‘binnenkomt’. Er worden ontzettend veel manuscripten ingestuurd en wachttijden kunnen oplopen van enkele maanden tot zelfs langer dan een jaar.
Het is van belang dat je manuscript van zo hoog mogelijke kwaliteit is. Zien ze potentie in het verhaal, maar is de schrijfstijl ondermaats of moet er op redactioneel gebied nog te veel gebeuren, dan zal het verhaal worden afgewezen.
Daarnaast kijken uitgevers niet alleen naar de kwaliteit van je manuscript, maar ook naar de commerciële mogelijkheden ervan. Met andere woorden: een literair pareltje waar een beperkte doelgroep voor is, zal alsnog worden afgewezen, ondanks dat het een mooi geschreven verhaal is.
Goedkoop je boek uitgeven
Als het niet lukt om bij een reguliere uitgeverij binnen te komen, kun je kiezen voor een uitgeefdienst. Denk hierbij aan diensten als Pumbo, Brave New Books en Boekscout. Zij helpen je met het maken van een cover en het opmaken van het binnenwerk. De verkoop van de boeken gaat via print on demand, wat betekent dat er geen oplage gedrukt wordt. Dit scheelt dus in drukkosten en opslagkosten. Tot zover is het voor jou als auteur volledig gratis. Bovendien ontvang je ook voor elk verkocht exemplaar royalty’s.
Wel stellen deze diensten als eis dat je je manuscript zonder taalfouten inlevert. Je kunt op zoek gaan naar iemand in je vrienden- en kennissenkring die goed is in Nederlands, het leuk vindt om je te helpen en je tekst op fouten controleert. Als bedankje geef je een cadeaubon en een exemplaar van het boek, zodat je hiermee goedkoop uit bent.
Heb je niemand in je omgeving die dit voor je kan doen, zul je een redacteur moeten inhuren om je tekst te laten corrigeren. Zorg ervoor dat je zelf de basis op orde hebt, zoals interpunctie en dergelijke. Hoe beter jouw tekst verzorgd is, hoe lager het tarief van de redacteur zal zijn.
Ook is het de overweging waard om te investeren in een redacteur voor het geven van inhoudelijke feedback. Zeker als je meer wilt dan eenmalig een boek publiceren en je het schrijven als meer dan een hobby ziet, is het erg waardevol om advies te ontvangen op schrijfstijl, verhaallijn, spanningsboog, dialogen, karakterontwikkeling en dergelijke. Zie dit als jouw persoonlijke schrijfcursus. Je leert hier heel veel van en het helpt je zeker bij het schrijven van je volgende boeken.