Schrijfcursus, van workshop tot opleiding – een overzicht

Ben je op zoek naar een schrijfcursus? Waar vind je die? En wat kost het eigenlijk? Er is tegenwoordig veel aanbod en veel daarvan is online te volgen. Hieronder vind je een overzicht, van eenmalige workshops tot aan een vierjarige opleiding, met daarbij de mogelijkheden en de tarieven.

Workshops

Op Schrijven Online kun je bij Activiteiten een actueel overzicht vinden van workshops die gegeven worden. Deze zijn soms online te volgen en andere keren is er een fysieke bijeenkomst.

Voor de kosten kun je rekenen op een bedrag tussen ongeveer 30 en 100 euro.

Cursussen

Er zijn verschillende thuisstudieaanbieders die cursussen op het gebied van creatief schrijven aanbieden. Denk hierbij aan LOI, NTI, NCOI, Laudius en NHA.

De studieduur van deze thuisstudies ligt tussen de 9 en de 12 maanden en je betaalt tussen de 100 tot 300 euro.

Bij Schrijven Online Academie vind je een uitgebreid aanbod aan cursussen voor zowel beginnende als gevorderde schrijvers. Denk bijvoorbeeld aan ‘Ontdek je schrijftalent’, ‘Schrijven voor kinderen’, ‘Korte verhalen’ en ‘Bloggen’. De meeste cursussen bestaan uit vier lessen en deze kun je in je eigen tempo maken. Van de docent krijg je feedback op de ingestuurde huiswerkopdrachten.

Hiervoor betaal je tussen de 109 en 185 euro.

Bij Editio kun je verschillende online cursussen volgen met een duur van 6 weken tot 24 weken en een studiebelasting tussen de drie en vier uur per week, maar je kunt in je eigen tempo werken. Editio heeft een interactief platform, waarop je feedback van je tutor ontvangt en contact hebt met medestudenten.

De kosten zijn vanaf € 375,- voor een 6-weekse cursus tot € 719,- voor een 12-weekse.

Bij de Schrijversvakschool kun je terecht voor kortere schrijfcursussen in de genres proza (kort verhaal), roman, poëzie, toneel, essay, column, jeugdliteratuur, verhalende non-fictie en schrijftraining.

De schrijfcursussen zijn te volgen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Den Bosch. Er zijn acht bijeenkomsten, die om de week gehouden worden. Voorlopig blijft de Schrijversvakschool ook vrijwel alle cursussen online organiseren. 

Een schrijfcursus bij de Schrijversvakschool kost € 475, met uitzondering van enkele intensieve cursussen met kleinere groepen. Deze kosten € 675. 

Querido Academie biedt twee verschillende trainingen aan. ‘Ik schrijf thuis’ is een online introductiecursus voor beginnende schrijvers. Er zijn met videolessen zes vaste lesmomenten, twee per maand. De kosten hiervoor bedragen € 350,-.

De meesterproef in Amsterdam is bedoeld voor gevorderde schrijvers, waarbij je in vier maanden tijd een manuscript schrijft. Er zijn in totaal acht lessen, waarvan de eerste en de laatste in Amsterdam worden gegeven. De overige lessen volg je via Zoom. De kosten voor de meesterproef zijn € 1195,-.

Opleidingen

Bij de Schrijversacademie zijn diverse meerjarige opleidingen te vinden in verschillende genres. Denk aan ‘Romans en korte verhalen’, ‘Autobiografisch’ en ‘Thrillers’.

Voor de meeste opleidingen kun je rekening houden met een studiebelasting van 6 tot 8 uur in de week. Er zijn twaalf verplichte bijeenkomsten en de opleiding duurt in zijn geheel 14 tot 20 maanden.

Het lesgeld bedraagt voor een tweejarige opleiding € 2750,-.

De Schrijversvakschool biedt een vierjarige deeltijdopleiding gericht op professioneel schrijverschap. Om toegelaten te worden lever je een zelfgeschreven tekst in en een motivatie. Deze worden door docenten van de Schrijversvakschool beoordeeld. Als je wordt toegelaten tot het basisjaar ben je voor één studiejaar ingeschreven. Daarna moet je je voor elk semester opnieuw aanmelden.

Er zijn wekelijks twee bijeenkomsten van drie uur. Het huiswerk wordt in groepen besproken. Je krijgt dus feedback op jouw teksten, maar geeft ook je medestudenten feedback.

De kosten voor de opleiding zijn € 2400,- per studiejaar.

maart 9th, 2022