Wat kost het om een boek te laten redigeren?

Als je een boek wilt uitgeven is het aan te raden een professionele redacteur naar je tekst te laten kijken. Of je het nu in eigen beheer wilt publiceren, of je manuscript wilt opsturen naar een uitgeverij, een redactieronde heeft een grote meerwaarde voor jouw verhaal.

Wat zijn de kosten voor boekredactie?

De kosten voor de redactie van een boek zijn van verschillende factoren afhankelijk. Vanzelfsprekend zul je voor het laten redigeren van een dun kinderboek minder kwijt zijn dan voor een lijvig literair werk.

Factoren die meewegen in het totale kostenplaatje zijn onder andere:

  • Het totaal aantal woorden van het manuscript.
  • Het uurtarief van de redacteur.
  • De moeilijkheidsgraad van de tekst. Is het een eenvoudig geschreven werk, of een vaktechnisch non-fictieboek?
  • De vraag van de auteur. Wil je graag feedback op de inhoud van je verhaal, zoals de structuur, spanningsboog, karakterontwikkeling en dergelijke? Of ben je meer op zoek naar redactie op schrijfstijl? Of zoek je een redacteur die alleen de laatste taalfoutjes uit de tekst haalt?
  • De kwaliteit van het manuscript. Lopen alle zinnen lekker, of zijn er nog veel aanpassingen op zinsniveau nodig om tot een vlot leesbare tekst te komen?

Vaak zijn meerdere redactierondes nodig. Zeker wanneer je een boek in eigen beheer uitgeeft, is na een inhoudelijke redactieronde ook nog een correctieronde nodig. Het heeft de voorkeur om de opgemaakte tekst (proef) na te laten kijken, zodat de corrector ook meteen fouten in de opmaak, zwevende regels en afbreekfouten kan aangeven. Manuscriptredactie.nl rekent een gereduceerd tarief voor een correctieronde bij een geredigeerd boek.

Sommige redacteuren werken met een uurtarief. Van tevoren kan een inschatting worden gegeven hoelang de redacteur verwacht met de redactie bezig te zijn, maar dit kan ook tegenvallen. Manuscriptredactie.nl geeft altijd een totaalbedrag, zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan. Voor een indicatie van de totale kosten kun je kijken op de pagina met tarieven.

Hoe houd je de redactie zo goedkoop mogelijk?

Lever je tekst zo verzorgd mogelijk aan. Hoe minder tijd een redacteur hoeft te besteden aan bijvoorbeeld de juiste interpunctie, hoe minder kosten je aan de redactie kwijt bent. Lees je verhaal goed door. In herschreven zinnen kunnen vaak fouten sluipen, zoals een woordje te veel of juist een vergeten woord. Probeer dit zo goed mogelijk op orde te brengen.

Zorg dat je proeflezers hebt die je kunnen wijzen op inhoudelijke punten van je verhaal. Zitten er geen inconsistenties in het verhaal, klopt de tijdlijn? Lees ook de blog: Haal het beste uit je proeflezers. Wanneer je een zo goed mogelijk manuscript naar je redacteur stuurt, kan die zich focussen op de verbeterpunten waarmee je je verhaal nog sterker maakt.

Laat een deel van je manuscript op schrijfstijl lezen en vraag feedback hierop. Vaak kun je met eenvoudige aanpassingen je schrijfstijl vlotter en sterker maken. Met professionele feedback op bijvoorbeeld één hoofdstuk, kun je inzicht verwerven in hoe je de rest van je boek kunt verbeteren.

Persoonlijk schrijfadvies

Bij Manuscriptredactie.nl kun je terecht voor persoonlijk schrijfadvies. Hierbij stuur je een deel van je manuscript in, bijvoorbeeld twee hoofdstukken. Je tekst wordt geredigeerd en met opmerkingen in de kantlijn bij jouw tekst staan concrete aanwijzingen hoe je je verhaal sterker kan maken. Daarnaast ontvang je een rapport met daarin tips en adviezen voor het verbeteren van de schrijfstijl met concrete voorbeelden uit eigen werk. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden die Manuscriptredactie.nl biedt. Voor een schrijfadvies op een fragment van zo’n 5000 woorden ligt het tarief op € 175,-.

maart 11th, 2022